Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje na Veleučilištu Baltazar Zaprešić

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje na Veleučilištu Baltazar Zaprešić

Agencija ne želi biti kontrolor, već partner suradnik – poručila je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja je 5. prosinca 2017. održala gostujuće predavanje na Veleučilištu Baltazar Zaprešić.

Prof. Havranek istaknula je važnost uloge AZVO-a u sustavu visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, osobito u kontekstu akreditacije i reakreditacije visokih učilišta i studijskih programa, jer se tako osigurava da hrvatske kvalifikacije budu priznate u Europskoj Uniji. Naravno, cilj svakog studenta je steći međunarodno priznatu diplomu jer omogućuje kasnije zaposlenje. Naglasila je da odgovornost za vrijednost diplome podjednako dijele nastavnici i studenti te najavila novi ciklus reakreditacije.

Podsjetila je na početke rada Agencije, prezentirala rezultate koji su postignuti u desetogodišnjem razdoblju od početka mandata pa sve do danas. Agencija je dobila značajno međunarodno priznanje European Regional Economic Forum, koji ju je 2010. godine naveo kao primjer dobre prakse u primjeni sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Osim toga, rad Agencije je usklađen sa međunarodnim standardima Europske Unije, članica je ENQA i je registra EQAR i mnogih drugih.

Kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija u Hrvatskoj

Na kraju, prof. Havranek komentirala je i izjavu ministrice znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Blaženke Divjak, koja je na konferenciji o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru izjavila da je Ministarstvo uputilo zakonski prijedlog koji će po razini izjednačiti kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija: „Ministrica se dugo bavi Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i ima dobru podlogu za svoju izjavu. Slažem se da to treba uskladiti i izjednačiti. Kao što sam i sama istaknula, još uvijek postoji dosta nejasnoća, ali nadam se da ćemo sve raščistiti i da ćemo doći do onoga što je glavna intencija, a to je usklađivanje svih vrsta studijskih programa u Hrvatskoj.

Svi studiji i studijski programi Veleučilišta Baltazar Zaprešić su akreditirani kod Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a reakreditaciju prolaze zvakih pet godina.

Više o Agenciji za znanost i visoko obrazovanje potražite ovdje.

 

Arhiva novosti

Studiraj na
Baltazaru

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno konfigurirati u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori