Dnevnik.hr prati uspješne priče Baltazarovaca – Marin Rogić i "Hrvatski kišobran" - Veleučilište Baltazar Zaprešić

Dnevnik.hr prati uspješne priče Baltazarovaca – Marin Rogić i "Hrvatski kišobran" - Veleučilište Baltazar Zaprešić

Marin Rogić jedan je od onih poduzetnika koji je shvatio da može uspješno poslovati proizvodeći jedan sasvim uobičajeni predmet – kišobran. Ne samo što taj proizvod može “spasiti glavu”, već može biti i modni dodatak koji će se pamtiti – i zato ga žele, čini se, baš svi. Posebni printovi, zanimljivi crteži i živopisne boje ono su što obilježava njegove kišobrane, a velika svjetska tržišta osvajaju i priznatom kvalitetom.

Priča Marina Rogića iz zaprešićke tvrtke “Hrvatski kišobran” nije tipična poduzetnička priča u kojoj se “gura, ali je jako teško”. Na pitanja o poduzetničkim problemima Marin nema odgovor. U svoj je posao zaljubljen i ulaskom u prostorije gdje nastaje taj svjetski proizvod postaje jasno kako je uspio prenijeti osobni optimizam u pravi poslovni uzlet.

Na svakom se koraku dizajnira, šije, reže i dorađuje. Iako je proizvodnja “Hrvatskog kišobrana” masovna, svaki izrađeni kišobran prođe kroz ruke vrijednih zaposlenica. Dnevno se proizvede i do 1000 kišobrana. Posjeduju oznaku hrvatske kvalitete i markicu tradicijskog proizvoda, koja dokazuje da su kišobrani izrađeni onako kako su se u Hrvatskoj uvijek radili. Danas ih ima po cijelom svijetu.

“Radimo za velike svjetske brendove, preko njih distribuiramo i u Englesku, Rusiju, Francusku, Kanadu, Južnu Ameriku – svugdje po svijetu taj se naš kišobran može naći”, ponosno priča Marin.

Nije baš svaki korak njegova poslovanja bio tako jednostavan. Prije domaće proizvodnje Marin se bavio prodajom kineskih kišobrana i sunčanih naočala. Za vrijeme pokretanja vlastite proizvodnje studirao je na Veleučilištu Baltazar Zaprešić. Dok se studiranje zahuktavalo, tvrtka je već radila, ali u njegovu slučaju ni studij nije smio patiti jer je želio steći znanja o računovodstvu, financijama i mikroekonomiji.

Birao je profesore koji su bili najzahtjevniji kako bi mogao steći najviše znanja. Svi u njegovoj okolini, pa tako i profesori, ipak su bili spremni izići mu ususret ako bi morao otputovati na inozemne sajmove. I sada Marin tvrdi da se svakog dana susreće s poslovnim situacijama o kojima je slušao i učio na predavanjima. Danas su mu ta znanja iznimno korisna, a posebno zahvaljuje profesoru Branku Paraću, profesorici Ivoni Santini i profesoru Augustinu Zbiljskom.

Podrška njegovu poduzetničkom duhu stizala je sa svih strana

“Mislim da je najbolji osjećaj kada čovjek studira zato što to želi. Meni ne treba papir, ja sam bio željan znanja i to sam dobio.”

Zbog uspješnosti Marinova poslovanja stizale su i ponude o preseljenju proizvodnje u druge europske zemlje. Međutim, Marin je odlučio ostati u Hrvatskoj. Tvrdi da ovdje ima sve što mu treba, surađuje sa svojim najboljim prijateljem te suprugom, koji mu pomažu i prate ga u svakoj situaciji. Poduzetništvo je za njega pravi put i ne smatra da je ulazak u poduzetništvo hrabar potez.

“Mislim da je to bio komotan potez. Danas poduzetnik najčešće ima negativnu konotaciju, ali ja mislim da to nije tako. Ja bih svima preporučio da budu poduzetnici, svojoj djeci i svima koji čitaju ove riječi. Sam biram na koji ćemo način raditi, u što ću uložiti, a sam određujem i trajanje godišnjeg odmora”, kaže Marin.

Prije konačne odluke o pokretanju posla Marin je razgovarao s mnogo ljudi koji su ga uvjeravali da proizvodnja kišobrana neće biti dobar potez. Međutim, kako kaže, “iz ludih ideja rađaju se velike stvari”. Bio je dosljedan u svojoj ideji i uz potporu supruge Nataše izgradio je odličan posao. Trenutno je pred tvrtkom potpisivanje dvaju velikih ugovora kojima će se poslovanje proširiti, a želja mu je da Hrvatska izvozi više kišobrana nego što ih uvozi. Tvrdi da ako je to moguće postići s kišobranima, moguće je s bilo kojim proizvodom.

Izvorni članak pročitajte ovdje.

Arhiva novosti

Studiraj na
Baltazaru
 Suglasan/suglasna sam da klikom na "Pošalji" potvrđujem da se Veleučilište Baltazar Zaprešić koristi mojim osobnim podacima u svrhu uspostavljanja kontakta za što se može služiti podacima navedenim u kontakt formi (e-mail adresa).

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno konfigurirati u Vašem web pregledniku. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close