AWO projekt - Veleučilište Baltazar Zaprešić | Veleučilište Baltazar Zaprešić

AWO projekt - Veleučilište Baltazar Zaprešić

Besplatan online tečaj s tekstovima, vježbama i videosnimkama za pomoć pri pisanju stručnih i znanstvenih radova

Academic Writing Online partnerski je projekt Veleučilišta Baltazar Zaprešić i još šest visokoškolskih ustanova iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, kojem je cilj studentima olakšati svladavanje prepreka iz područja akademskog pisma.

Stručnjaci sa sedam europskih visokoškolskih ustanova AWO projektom razvili su online tečaj s tekstovima, vježbama i videosnimkama za poučavanje pisanja stručnih i znanstvenih radova na službenim jezicima zemalja članica projekta.

Riječ je o seriji snimljenih predavanja, tekstova i prezentacija s uputama za izradu završnog diplomskog rada i/ili izradu znanstvenog ili stručnog rada.

Moduli  studentima prenose odgovarajuće vještine akademskog pisma, a dodatni modul služi stručnom usavršavanju nastavnika u ulozi mentora, kako bi studentima mogli pomoći i podržati ih u pisanju rada.

“Studenti se mogu besplatno prijaviti na stranicu projekta i sami odabirati teme u vezi pisanja rada”, objašnjava Ksenija Stojaković, viša predavačica njemačkog jezika na Veleučilištu Baltazar Zaprešić i voditeljica projekta te dodaje da je projekt odličan za samoučenje i stjecanje novih znanja. Ističe i da je prilagođen svim elektroničkim uređajima – tabletima, mobitelima, stolnim računalima i drugim.

“Rezultati projekta omogućuju da studenti imaju virtualnog mentora jer je poznata činjenica da predavači na fakultetima nemaju dovoljno radnog vremena za mentoriranje”, kaže viša predavačica Stojaković.

Cilj projekta u skladu je s jednim od ciljeva strategije Europe 2020 – povećanje broja diplomiranih studenata dodiplomskih studija. U toj se strategiji navodi da bi do 2020. godine 40 % diplomanata između 30. i 34. godine trebalo uspješno završiti dodiplomski studij, čemu uvelike doprinosi i ovaj projekt. Nastavnica Stojaković ističe da bi željela da što više studenata i nastavnika koristi materijale ovog projekta jer “samo podizanje web-platforme je velik korak, ali korištenje je krajnji cilj”.

Originalni  predložak tečaja razvijen je na njemačkom i engleskom jeziku, nakon čega su ga projektni partneri preveli na jezike zemalja koje sudjeluju u projektu. Velika je prednost ovog projekta i u tome što su moduli istovjetni na svih sedam jezika, pa su tako pogodni za studente koji sudjeluju u programima studentske razmjene.

Idući bi korak mogao biti izrada nastavnih materijala za tri ključne teme projekta, a to su teorijske i praktične upute o pisanju završnog i/ili diplomskog rada, zatim informatički alati te komunikacijske vještine, koji su također potrebni u procesu izrade rada. Ti bi se nastavni materijali mogli koristiti za izvođenje kraćih radionica za studente, ali i kao dopuna bilo kojem nastavniku mentoru.

Arhiva novosti

Studiraj na
Baltazaru

Ova stranica koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta web stranici. Postavke kolačića možete dodatno konfigurirati u Vašem web pregledniku. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj stranici su podešene na "dozvoli kolačiće" kako bi omogućili što bolje korisničko iskustvo, prilagodbu sadržaja i analize posjeta. Ukoliko nastavite koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili ako kliknete na "Prihvaćam" ispod teksta, tada se slažete s ovim.

Zatvori