Preskoći do sadržaja

Profesorice Natalija Jurina Babović i Alisa Bilal Zorić sudjelovale na 13. Erasmus međunarodnom tjednu u Temišvaru u Rumunjskoj

24.05.2023.

Profesorice Natalija Jurina Babović i Alisa Bilal Zorić sudjelovale na 13. Erasmus međunarodnom tjednu u Temišvaru u Rumunjskoj

Od 8. do 12. 5. 2023. naše profesorice Natalija Jurina Babović i Alisa Bilal Zorić sudjelovale su na 13. Erasmus međunarodnom tjednu u Temišvaru u Rumunjskoj u organizaciji WUT-a (West University of Timisoara). WUT je jedno od najprestižnijih rumunjskih sveučilišta koje nudi širok raspon studijskih programa i ima bogatu akademsku i istraživačku tradiciju.

Glavna tema bila je internacionalizacija visokog obrazovanja.

Naše su profesorice sudjelovale u zanimljivim radionicama i predavanjima poput Izazovi i prilike za budućnost visokog obrazovanja te Zelena, inovativna i održiva sveučilišta. Na Predstavljanju sveučilišta u 180 sekundi i Primjerima dobre prakse imale su priliku saznati ponešto o brojnim zanimljivim sveučilištima i poslušati kolege iz mnogih zemalja diljem svijeta koji su sa sudionicima podijelili svoje primjere dobre prakse. Na radionici nazvanoj Osjećaj se bolje na svom poslu: Kako učinkovito iskoristiti mikro-pauzu i razviti zdrave navike naučile su kako odolijevati stresu koji je povezan s radnim mjestom, kako njime upravljati i kako razvijati zdrave navike koje pomažu optimizirati stres.

U posebnom dijelu namijenjenom profesionalnoj edukaciji, dr.sc. Alisa Bilal Zorić susrela se s kolegom Adrianom Craciunom s Odsjeka za računarstvo pri Fakultetu matematike i računarstva s kojim je razgovarala o trenutnim problemima vezanim uz izmjene kurikuluma koje su nužne zbog brzih i stalnih promjena u IT industriji. Također su obišli najnoviji sveučilišni data centar  te prezentirali svoja istraživanja.

Natalija Jurina Babović, univ. spec. philol., sudjelovala je na jezičnoj konferenciji u organizaciji Odsjeka za moderne jezike i književnost. Poslušala je zanimljiva predavanja plenarnih izlagača koji su se bavili klasičnim temama kao što je Lik Fausta u anglofonoj književnosti, ali i vrlo aktualnim pitanjima poput uloge umjetne inteligencije i chat GPT-a u sklopu izlaganja Strojno prevođenje: što budućnost nosi za prevoditeljstvo kao struku, akademsku zajednicu i širu javnost?

Na brzom tečaju rumunjskog jezika naše su se profesorice zabavile učeći osnovne fraze potrebne za snalaženje u svakodnevnim situacijama. Bilo je nešto vremena i za upoznavanje prekrasnog Temišvara koji u potpunosti opravdava svoj nadimak Mali Beč. Poznat je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i impresivnoj baroknoj arhitekturi te je ove godine proglašen europskom prijestolnicom kulture. Temišvar je također poznat kao važno sveučilišno središte koje svojim brojnim fakultetima privlači veliki broj studenata iz zemlje i inozemstva, što doprinosi živoj atmosferi grada i kulturnoj raznolikosti.

Nakon vrlo dinamičnog tjedna ispunjenog predavanjima, radionicama, sastancima i obilascima znamenitosti grada Temišvara i okolice, naše su se profesorice vratile na Baltazar s novim kontaktima i prilikama za suradnju koje će još više doprinijeti vidljivosti Baltazara.

Pristupačnost