Preskoći do sadržaja

U društvu ERASMUS anđela

04.10.2017.

U društvu ERASMUS anđela

Profesorica dr.sc. Majda Tafra – Vlahović, nastavnica na specijalističkom studiju Komunikacijski Management vratila se nedavno iz posjeta visokoj školi HELMo University College u gradu Liège u Belgiji.

Tamo je, u okviru programa ERASMUS +, održala nastavu iz predmeta Poslovna etika i društveno odgovorno poslovanjegrupi ERASMUS studenata.

“Uobičajeno je da u okviru ERASMUS posjete s ciljem podučavanja nastavnik održi najmanje osam nastavnih sati za pet radnih dana.” pojasnila je profesorica Tafra-Vlahović. “To može biti zahtjevno za matičnu instituciju jer mora uklopiti sate gostujućeg nastavnika u već postojeći i objavljeni izvedbeni nastavni plan.”

Belgija

Kako već ima znatno iskustvo s ERASMUS programom, profesorica Tafra-Vlahović je bila donekle iznenađena kad joj je HELMO College koji u nastavi menadžmenta njeguje principe odgovornog obrazovanja budućih menadžera, predložio da održi cjeloviti tečaj odgovornog poslovanja za njihove ERASMUS studente. Riječ je o studentima iz  različitih zemalja (Francuska, Belgija, Poljska, Slovačka, Mexico, Nizozemska, Kina te jedan student iz Veleučilišta Baltazar, Zaprešić) koji su u ovom semestru izabrali HELMO University College za studiranje.

“Prihvatila sam taj prijedlog, konzultiravši se prethodno s našom ERASMUS koordinatoricom Lanom Domšić. Drago mi je da jesam jer je to bilo veoma korisno iskustvo usprkos tome što sam imala duplu satnicu od uobičajene te dosta intenzivno druženje s nastavnicima izvan nastave. Glavna prednost je u tome što sam imala grupu motiviranih studenata kojima je moja nastava bila obvezna te sam imala cjelovit nastavni projekt, uključivši i ocjenjivanje sudjelovanja i završnog projekta kojeg mi još moraju poslati da bi dobili konačnu ocjenu. Bilo je uživanje raditi s njima, teorija ih manje zanima, najviše ih je zanimalo moje menađersko iskustvo u privatnom sektoru i primjeri iz stvarnog života. ” objasnila je profesorica Tafra – Vlahović.

HELMo (Haute Ecole Libre Mosane) je velika obrazovna ustanova s više od 8000 studenata, 900 zaposlenih nastavnika i nenastavnog osoblja, 13 instituta i tri campusa u pet  belgijskih gradova. Izvode nastavu na dodiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju te učenje na daljinu. Osobito su ponosni na svoje induktivne nastavne metode gdje se od analiza studija slučaja kroz  različite metode studente vodi do teorijskih koncepata, te na bogatu suradnju s poslovnim sektorom i visoku zapošljivost diplomiranih studenata.

Liège, treći po veličini grad u Belgiji,  je lijepi grad u frankofonskom valonskom dijelu Belgije na sat vožnje od glavnog grada Bruxellesa smješten na rijeci Meuse, koja je ne samo atrakcija za turiste u brodovima već i jedna od glavnih prometnica. Stari dio grada je bogat arheološkim blagom te crkvama, muzejima i očuvanim ruševinama koje pričaju zanimljivu i dinamičnu povijest Belgije. Grad je obrazovno središte frankofonskog dijela Belgije s više od pedeset tisuća učenika i studenata.

Belgija“Grad mi je pokazao HELMO profesor Joel Hoyez. On i njegova kolegica Leticia Lemaire dvojac su koji vuče lavovski dio posla za ERASMUS program i koje sam u svom INSTAGRAM profilu nazvala ERASMUS anđelima. Zbog njihovog velikog truda i angažmana u programu ERASMUS kao i zbog inovativne nastave HELMo je visokoškolska ustanova koju mogu toplo preporučiti svim našim studentima koji žele provesti semestar u Belgiji u okviru ERASMUS programa.” zaključila je profesorica Tafra – Vlahović.