Preskoći do sadržaja

Otvoreno predavanje na temu "Rodnouvjetovano nasilje među mladima / nasilje u obitelji, zaštita prava žrtava u prekršajnom i kaznenom postupku te primarna pravna pomoć u radu sa žrtvama"

12.05.2022.

Otvoreno predavanje na temu "Rodnouvjetovano nasilje među mladima / nasilje u obitelji, zaštita prava žrtava u prekršajnom i kaznenom postupku te primarna pravna pomoć u radu sa žrtvama"

Pozivamo vas na otvoreno predavanje koje će se u sklopu kolegija Osnove upravnog prava na 2. godini usmjerenja Menadžment uredskog poslovanja održati u utorak 17.5.2022. sa početkom u 17:30 sati u dvorani 3 Veleučilišta u Zaprešiću.

Predavanje na temu "Rodnouvjetovano nasilje među mladima / nasilje u obitelji, zaštita prava žrtava u prekršajnom i kaznenom postupku te primarna pravna pomoć u radu sa žrtvama" održat će Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek

CV predavača možete pročitati u nastavku:

Nakon srednjoškolskog gimnazijskog školovanja, Miren Špek pohađao je Pravni fakultet u Osijeku, smjer diplomirani pravnik.

2001./2002. dobitnik Rektorske nagrada za seminarski rad na temu "Odgovornost zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih ustanova za počinjenu štetu.".
Volonter Udruge za podršku žrtvama i svjedocima od 2011. godine, te kao volonter do 2013. godine pružao podršku svjedocima i žrtvama na Županijskom sudu u Osijeku, na Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima.
Od 2011. zaposlen u Centru za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek kao monitor suđenja za ratne zločine. Kao monitor suđenja, pohađao nacionalne i međunarodne edukacije (Međ.sud za bivšu Jugoslaviju u den Haagu) te održavao specijalizirane edukacije u Hrvatskoj iz području kaznenog prava i procesnog prava u odnosu na žrtve i svjedoke, njihov položaj, pravne i procesne problemie te kako pružati informativnu i pravnu podršku. Pisanje izvještaja i analiziranje predmeta koji se monitorira - "mišljenje" - Analiza zakonskih akata, međunarodnih akata i dokumenata.
2013. godine proveo projekt "Civilne žrtve" ispred partnerske organizacije te kroz anketiranje i istraživanje radio s civilnim žrtvama rata na ostvarivanju svojih prava. Terenski rad : intervjuiranje članova obitelji civilnih žrtava rata / savjetovanje.
2013. godine radio i kao  Istraživač na projektu "Ljudski gubici 1991.-1995." na području istočne Slavonije.
Od 2016. godine Izvršni direktor Udruge za podršku. Izradio tekst
"Karakteristični predmeti koji su obilježili desetljeće - 2000-2011." i tekst "Sustav podrške žrtvama i svjedocima u suđenjima za ratne zločine" , Procesuiranje ratnih zločina - Jamstvo procesa suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj", Zagreb 2014. ISBN:978-953-7872-09-0, Izdavač: Documenta Zagreb.
Od 2016. do 2021. godine, radio na izgradnji organizacije koja je otvorila ured i u Varaždinu, te Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji. Član Vladinog Povjerenstva za razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima, a od 2018. do 2019. i član Vladinog Odbora za novčane naknade za žrtve kaznenih djela.
U razdoblju od 2016. do studenog 2021. godine predavao na 5 međunarodnih konferencija, 15-ak nacionalnih okruglih stolova u RH na temu sustava podrške žrtvama i svjedocima i prava žrtvi.
Tijekom 2021. godine predavač na Državnoj školi za javnu upravu RH na temu Pojedinačna procjena potreba žrtvi, Institut osobe od povjerenja, te Novčane naknade za žrtve i svjedoke.
25. studenog 2020. godine, u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave, te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, unaprijedio Nacionalni pozivni centar za žrtve 116 006, program Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, na 24 satno vrijeme svih 365 dana u godini.
Tijekom 2020. i 2021. godine, predstavnik RH u EsTar grupaciji predstavnika pravosuđa i organizacija civilnog društva na području sustava podrške žrtvama zločina iz mržnje. 2021. godine, predstavnik organizacija civilnog društva u izradi EU Priručnika za žrtve terorizma, u posredovanju Victim Support Europe.