Preskoći do sadržaja

Pozivamo vas u Baltazarov dnevni boravak u kojem gostuje nagrađivani hrvatski filmski i TV redatelj Branko Ištvančić

14.05.2022.

Pozivamo vas u Baltazarov dnevni boravak u kojem gostuje nagrađivani hrvatski filmski i TV redatelj Branko Ištvančić

Budite s nama 19. svibnja u 17.30 sati i poslušajte izazove i prilike redateljske uloge u hrvatskoj filmskoj industriji. Cijelu priču, temeljem vlastitog iskustva, predstavit će nam nagrađivani hrvatski filmski i TV redatelj Branko Ištvančić  koji u svojim filmovima posvećuje pažnju humanom, ali i humornom tretiranju ljudi kojima se bavi.

Branko Ištvančić rođen je u Subotici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1999. godine. Snimivši prve, 8 mm dokumentarne filmove, u dobi od 10 godina, učeći od prvog nastavnika filma Zoltana Šifliša, redatelja i pedagoga iz Subotice, sustavno se bavi filmom i za svoj rad dobiva najznačajnije domaće i strane nagrade. Sa 13 godina postaje prvak Jugoslavije na natjecanju kino tehnike. Do 18. godine već je osvojio desetak nagrada na domaćim i stranim festivalima amaterskog filma. Tijekom studija kratki igrani film Rastanak (1993.) First Film Foundation iz Londona uvrštava u program New Direction u izbor šest najzapaženijih filmova mladih europskih redatelja. Nagrađivan dva puta nagradom Oktavijan za najbolji dokumentarni film, Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film, Zlatnom uljanicom i nagradom za najbolju režiju na Danima hrvatskog filma i drugim brojnim nagradama na festivalima u zemlji i svijetu. Dokumentarni film Plašitelj kormorana (1998.) kritika je uvrstila među najbolje dokumentarce devedesetih godina u Hrvatskoj. Debitantski dugometražni igrani film Duh u močvari (2006.) postigao je veliku gledanost u hrvatskim kinima (jedan je od najgledanijih hrvatskih igranih filmova) i obilježio povratak prvog snimljenog igranog filma za djecu nakon 20 godina u Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Na usmjerenju Menadžment u kulturi, u sklopu kolegija Organizacija kulturnih djelatnosti  Veleučilišta Baltazar Zaprešić student Luka Ivanković zajedno s kolegama organizirao je dolazak renomiranog gosta Branka Ištvančića koji ima iza sebe vrlo uspješnu karijeru filmskog redatelja u Hrvatskoj te je cilj ovim razgovorom upoznati studente s redateljskim zanimanjem u Hrvatskoj, te svim izazovima i prilikama u hrvatskoj filmskoj industriji. Tijekom razgovora prisutni će dobiti priliku upoznati se sa redateljskim zanimanjem te u ugodnoj atmosferi Baltazarovog dnevnog boravka moći ćete pitati sve što vas zanima.

Na sudjelovanje u Baltazarovom dnevnom boravku pozivaju se svi studenti Veleučilišta Baltazar Zaprešić, kao i ostali zainteresirani pojedinci.

Budite s nama u četvrtak, 19.05.2022. u 17:30 sati na Veleučilištu Baltazar Zaprešić.