Preskoći do sadržaja

Uspješno završen projekt „SING 2022“ Veleučilišta Baltazar i Grada Zaprešića za studente Projektnog menadžmenta

05.05.2022.

Uspješno završen projekt „SING 2022“ Veleučilišta Baltazar i Grada Zaprešića za studente Projektnog menadžmenta

Održavanjem završnih prezentacija uspješno je završen projekt Sinergija znanja Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić za 2022. godinu (SING 2022). Na prezentacijama su, osim studenata Projektnog menadžmenta, prisustvovali predstavnici Grada Zaprešića te Veleučilišta Baltazar Zaprešić.

Projekt SING pokrenut je početkom 2019. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Predmet je Sporazuma razvoj primijenjene znanstvene, obrazovne i druge suradnje od zajedničkog interesa. Grad je prepoznao potencijal Veleučilišta, na kojemu studenti stječu znanja s područja projektnog menadžmenta, te je studentima Projektnog menadžmenta u sklopu studijskog programa (kolegija ICT u multiprojektnom okruženju, Praktikuma projektnih prijava i Specijalističke prakse) ponudio razradu ideja koje razmatra kao potencijalne razvojne projekte grada Zaprešića. Razradom konkretnih projekata studenti Projektnog menadžmenta stječu dodatna praktična znanja, a Grad dobiva projektnu dokumentaciju na temelju koje kasnije može krenuti i u realizaciju predloženih projekata s ciljem daljnjeg rasta i razvoja Zaprešića.

Ove godine u radu na projektima sudjelovalo je više od 50 studenta Projektnog menadžmenta, podijeljenih u 10 timova. Timovi su radili pod mentorstvom višega predavača Marka Šimca, doc. dr. sc. Ernesta Vlačića, prof. v. š., i predavača Karla Jurača.

Ovogodišnja projektna područja unutar kojih su studenti razvijali projekte bila su:

  • Europski zeleni plan
  • Održivi razvoj
  • Poduzetništvo
  • Turizam.

Kroz projekt SING studenti primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti koje su potrebne svakom modernom voditelju projekata. To su svakako elementi koji definiraju osobne i međuljudske kompetencije potrebne za uspjeh projekta, programa i portfelja. Zatim razvijaju elemente kompetencija koji se odnose na tehničke aspekte, ali i one koji se odnose na kontekstualne kompetencije, kojima se voditelji projekata trebaju služiti unutar širega okruženja.  Od studenata se očekuje istraživački rad te procjena izvedivosti projekta i mogućnost njegove praktične primjene. Sve prethodno navedeno itekako je bitno za njihov profesionalni razvoj u struci projektnog menadžmenta.

Projekt SING doprinosi i razvoju digitalnih kompetencija svih uključenih studenata, koji svoje radionice organiziraju i putem platforme MS Teams i sustava „Baltazar“ (Moodle) te na taj način uklapaju komunikacijske i kolaboracijske alate u već postojeću IT potporu koju koriste na studiju Projektni menadžment, kao što su npr. Oracle Primavera P6 i Risk Analysis. Projekti su razvijani korištenjem PM2 metodologije Europske komisije, čime su studenti imali mogućnost usvojiti konkretna i aktualna znanja iz struke projektnog menadžmenta.

Pobjedu je odnio tim „Dream team“ u sastavu Mario Irsak, Kristina Jakolić, Dolores Prebežić, Ivana Škoc i Maja Štivin, koji su u sklopu projektnog područja Turizam pripremili projekt pod nazivom „Solar skate park“.

U finalnom dijelu natjecanja sudjelovali su još i sljedeći timovi: „Projekt električnih uličnih čistača grada Zaprešića“ (Nevenka Hribar, Dijana Havaić, Ivan Perica, Tamara Odak), „Projekt geoportala grada Zaprešića“ (Sanja Ulipi, Manuela Prihistal, Dragana Lukač, Karlo Bernardić) i „Projekt camping resort Zaprešić“ (Karla Marić, Marija Lončar, Tomislav Mršo, Ivan Novačić).

Svim studentima koji su sudjelovali u projektu dodijelit će se Potvrde Grada Zaprešića, koje mogu iskoristiti i u kontekstu reguliranja specijalističke prakse na studiju Projektni menadžment, dok je pobjednički tim dodatno nagrađen prigodnom nagradom Grada.

Studentima su čestitke prenijeli predstavnici partnerskih organizacija koje sudjeluju u ovome projektu, Željko Turk (gradonačelnik Grada Zaprešića), Matija Teur (predsjednik Gradskoga vijeća Grada Zaprešića), dr. sc. Ivan Ružić, prof. v. š. (dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić) i dr. sc. Zlatko Barilović, prof. v. š. (voditelj specijalističkoga diplomskog stručnog studija Projektni menadžment i voditelj projekta SING).

Čestitamo studentima Projektnog menadžmenta, njihovim mentorima i svima iz Grada i Veleučilišta koji su zaslužni za realizaciju ovoga projekta.

CIJELU FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI OVDJE.