Stručna praksa

Stručna praksa

Veleučilište Baltazar Zaprešić visoko je učilište fokusirano na stručna i primjenjiva znanja. Upravo je zato kod nas stručna praksa obvezan dio nastavnog procesa za sve studente preddiplomskih i diplomskih stručnih studija i usmjerenja.

Želimo svakog studenta upoznati s poslovanjem organizacije, poslovnim procesima i zadatcima radnih mjesta koji odgovaraju smjeru na kojem student studira, kao i s primjenom stečenih znanja u praksi.

Modeli stručne prakse

Veleučilište svojim studentima nudi ukupno dva modela stručne prakse, koji se mogu razlikovati u odnosu na usmjerenje/studij:

 1. Studenti mogu samostalno organizirati obavljanje stručne prakse kod poslodavca kojeg sami odaberu ili mogu organizaciju stručne prakse u cijelosti prepustiti Veleučilištu Baltazar.
 2. Studenti mogu organizirati obavljanje stručne prakse kod poslodavca, kojeg sami odaberu i uz to pohađati terensku nastavu.

Gdje se obavlja stručna praksa?

Studenti mogu sami odabrati organizaciju u kojoj žele obavljati stručnu praksu u Hrvatskoj ili u nekoj od država članica EU-a ili se mogu prijaviti na praksu u organizacijama s kojima je Veleučilište sklopilo sporazum o suradnji.

Stručna praksa u Europskoj uniji

Veleučilište Baltazar nositelj je povelje za visoko obrazovanje ERASMUS+. Program Erasmus obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Jedna od ključnih aktivnosti programa Erasmus+ jest mobilnost pojedinaca radi učenja i usavršavanja. Tako naši studenti mogu obaviti stručnu praksu u gotovo svim zemljama Europske unije, uz subvenciju Veleučilišta, i steći posebna znanja za specifične zahtjeve tržišta rada zemalja Europske unije.

Poveznice, natječaje i obrasce potrebne za obavljanje stručne prakse preko ERASMUS+ programa možete pronaći ovdje.

Inicijativa za mlade - HUP

Veleučilište Baltazar partnerska je ustanova u okviru projekta Inicijativa za mlade koji je pokrenula Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Inicijativu, čiji je cilj razvijati vještine mladih ljudi i kvalitetno ih pripremiti za tržište rada, podržavaju tvrtke iz privatnog sektora i nekoliko profesionalnih udruga, da bi se stvorile prilike za učenje temeljeno na radu (studentska praksa) za studente u privatnim tvrtkama.

U sklopu ovog projekta studentska praksa traje najmanje 6 tjedana, u skladu sa standardima najbolje prakse u Europskoj uniji, do 6 mjeseci, uz mogućnost cjelogodišnjeg angažmana studenata. Svaki će student tijekom studentske prakse dobiti tri zadatka: (1) dnevne zadatke kao podršku osnovnoj djelatnosti tvrtke, (2) dugoročan zadatak, projekt, koji će izvršavati samostalno – temu projekta dogovaraju student i poslodavac, te (3) jednodnevno praćenje više rukovodeće osobe. Studentima su dostupni i buddyji – mentori, koji će biti zaduženi za studente za vrijeme prakse. Po završetku studentske prakse, i studenti i mentori bit će obvezni podnijeti izvješće o studentskoj praksi – izvješća će biti dostupna javnosti na web-stranici Inicijative.

Studenti svih smjerova Veleučilišta Baltazar Zaprešić moći će uz pomoć svoje AAI@EduHR lozinke pristupiti portalu, gdje će moći pretraživati ponudu stručne prakse u tvrtkama svih sektora i prijaviti se na praksu izravno poslodavcima koji će odabirati kandidate koji najbolje odgovaraju vrsti posla.

Trenutačno su dostupne ponude za obavljanje studentske prakse kao i sve dodatne informacije možete naći ovdje.

Osim u Hrvatskoj, postoji mogućnost obavljanja stručne prakse u inozemstvu kroz Erasmus međunarodnu suradnju. Više informacija možete pogledati ovdje.

Voditelji stručne prakse

Procedura, prijave i realizacije stručne prakse može se razlikovati ovisno o studiju i usmjerenju, tako da su detaljne upute dostupne na sustavu Baltazar. Za sva pitanja vezana uz stručnu praksu slobodno se javite voditeljicama/voditeljima stručnih praksi.

 • Poslovna ekonomija i financije

  Nositeljica i izvoditeljica stručne prakse za redovite studente: Maja Buljat, mag. oec., pred.
  mbuljat@bak.hr

 • Poslovna ekonomija i financije

  Nositeljica i izvoditeljica stručne prakse za izvanredne studente: Ana Skledar Ćorluka, univ. spec. oec., pred.
  askledarcorluka@bak.hr

 • Menadžment uredskog poslovanja

  Nositelj stručne prakse: Dario Lešić, univ. epsc. oec., pred.
  dlesic@bak.hr

 • Menadžment u kulturi

  Nositeljica stručne prakse: Barbara Franić, univ. spec. oec., pred.
  bfranic@bak.hr

 • Poslovna ekonomija i financije, Konzultativni centar Osijek

  Nositelj stručne prakse: doc. dr. sc. Ivan Ružić, v. pred.
  iruzic@bak.hr

 • Poslovna ekonomija i financije, Dislocirani studij Biograd na Moru

  Nositelj stručne prakse: dr. sc. Pave Ivić, v. pred.
  pivic@bak.hr

 • Informacijske tehnologije

  Nositeljica stručne prakse: dr. sc. Alisa Bilal Zorić, pred.
  abilal@bak.hr

 • Financijski menadžment

  Nositelj specijalističke prakse: mr. sc. Josip Kereta
  jkereta@bak.hr

 • Projektni menadžment

  Nositelj specijalističke prakse: dr. sc. Zlatko Barilović, v.pred.
  zbarilovic@bak.hr

 • Projektni menadžment, Dislocirani studij Osijek

  Nositelji specijalističke prakse:

  doc. dr. sc. Ivan Ružić, v. pred.
  iruzic@bak.hr

  dr. sc. Matej Galić
  mgalic@bak.hr

 • Menadžment javnog sektora

  Nositelj specijalističke prakse: mr. sc.  Mato Pušeljić, v. pred.
  mpuseljic@bak.hr

Prijavi se