09/11/2023

Održan Okrugli stol na temu „Aktualni izazovi kriznog upravljanja“ u organizaciji stručnog diplomskog studija Menadžment javnog sektora

U organizaciji stručnog diplomskog studija Menadžment javnog sektora, u Zagrebu je 8. studenog 2023. g. održan još jedan Okrugli stol, ovoga puta na temu „Aktualni izazovi kriznog upravljanja“.

Na iznimno dobro posjećenom i zanimljivom Okruglom stolu, naši gosti panelisti bili su prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern iz Zagreba; izv. prof. dr. sc. Robert Mikac, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Slavko Barić, general Hrvatske vojske u mirovini i profesor na Vojnim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Kao moderator Okruglog stola i voditelj stručnog diplomskog studija Menadžment javnog sektora, dr. sc. Ninoslav Gregurić-Bajza uvodno je napomenuo da su krize konstanta ljudske povijesti, počevši od svima dobro znanih poslovnih, sportskih, međuljudskih, ljubavnih i sličnih kriza, pa sve do današnjih znatno ozbiljnijih zdravstvenih, gospodarskih, klimatskih ili sigurnosnih kriza, koje se nastaju u postmodernom, globaliziranom i digitaliziranom svijetu, a koje predstavljaju sve veći izazov za čovječanstvo. Danas više nije pitanje, hoće li se, nego kada će se neki entitet pa i čitavo društvo morati suočiti s nekom kriznom situacijom.

Nedavna pandemija COVID-a 19 pokazala je koliko su naša gospodarstva i naša društva blisko povezana i ovisna jedna o drugima. Ne tako davno našu su zemlju zadesila dva snažna potresa čak i sa ljudskim žrtvama. Klimatske promjene su sve vidljivije, a njene posljedice sve razornije. Već desetak godina pratimo migrantsku krizu i otvorena pitanja koja ona sa sobom nosi posebice za Europsku uniju. Svjedočimo jačaju nacionalističkih političkih opcija i prijetnji terorizmom, ponovo se uvode granične kontrole unutar Schengenskog prostora. Od prije godinu – dvije dana svjedočimo ratu u Ukrajini, a unazad mjesec dana i u pojasu Gaze. Moramo biti svjesni da se svaka kriza, bila ona zdravstvena, gospodarska, klimatska, sigurnosna ili slična, može lako proširiti izvan kriznog područja u kojem se javila, a u tom se slučaju njeni učinci mogu osjetiti u cijelom svijetu.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, nazočnim je studentima, profesorima i gostima govorio o globalnom svjetskom poretku, reakcijama na dominaciju zapadnog svijeta, promjenama globalne paradigme i geopolitičkim rizicima kojih smo svjesni ali nemamo puno dobrih ideja kako se suočavati s njima.

Izv. prof. dr. sc. Robert Mikac u svom se izlaganju osvrnuo na krize u Republici Hrvatskoj i djelovanju odgovornih i nadležnih službi u tim krizama, istaknuvši dobre i manje dobre odluke i mjere donesene u vezi s tim.

Doc. dr. sc. Slavko Barić je govorio o ratu u Ukrajini i europskoj sigurnosti naglasivši da invazija Rusije na Ukrajinu predstavlja završetak razvoja europskog sigurnosnog sustava započetog još za vrijeme hladnog rata. Govoreći o globalnom kontekstu ovoga rata, a povezujući opadanje globalnog utjecaja SAD-a sa strateškim interesima Rusije i Kine, naglasio je ključne izazove za europsku sigurnost.

Uvodna izlaganja eminentnih profesora pobudila su kvalitetnu interakciju od strane nazočnih studenata, koji su gostima postavili niz dobrih i hvale vrijednih pitanja, te su sa Okruglog stola otišli obogaćeni dodatnim znanjima o krizama u svijetu i rizicima koje one sa sobom nose.