Preskoći do sadržaja

Student Buddy program

Student Buddy program

Ne želimo da se strani Erasmus studenti osjećaju izgubljeno pri dolasku u Hrvatsku već dobrodošlo i prihvaćeno. Zato smo na Veleučilištu Baltazar Zaprešić pokrenuli Student Buddy program.

Buddy program je studentski prijateljski program namijenjen međunarodnim studentima u Zagrebu i Zaprešiću (ERASMUS+ studenti) koji bi željeli upoznati nekoga tko im može pomoći prilikom njihovog boravka u Hrvatskoj.

ŠTO JE BUDDY PROGRAM?

Buddy program pomaže međunarodnim studentima u Hrvatskoj s integracijom u hrvatski studentski život. Ideja je spojiti međunarodne s lokalnim studentima na početku semestra i potaknuti ih da se druže, razgovaraju, slušaju i sudjeluju u aktivnostima za koje smatraju da su im korisne.

TKO JE STUDENT BUDDY?

Buddy student je student Veleučilišta Baltazar koji je kao volonter odlučio posvetiti dio svog vremena kako bi pomogao dolaznom studentu da se na Veleučilištu Baltazar i gradu Zaprešiću u Zagrebu osjeća kao kod kuće. Buddy student je strpljiva osoba, koja može slušati i voli pomagati drugima.

ŠTO STUDENT BUDDY RADI?

Ukratko, Student Buddy pomaže studentima na razmjeni da uspostave društvene kontakte od prvog dana, koji će im pomoći tijekom njihova boravka na Veleučilištu Baltazar. Kao Buddyu tvoje zadaće će biti da:

  • (po potrebi) dočekaš dolaznog studenta na aerodromu, autobusnom ili željezničkom kolodvoru,
  • dočekaš ili otpratiš dolaznog studenta u prethodno dogovoren smještaj prilikom njegovog/njenog prvog dolaska,
  • pokažeš put do Veleučilišta Baltazar, i upoznaš studenta s Veleučilištem (predavaone, kabineti, administrativne službe, internet stranica),
  • pokažeš Grad Zaprešić i/ili Zagreb (turističke i kulturne znamenitosti, društvene aktivnosti, korisne usluge),
  • upoznaš studenta s drugim studentima i prijateljima
  • upoznaš studenta s lijepim mjestima za druženje u gradu.

Kako bismo izbjegli moguće nesporazume, imamo nekoliko jednostavnih smjernica:

  • domaći Buddy i dolazni student bi trebali razmijeniti kontakte prije dolaska i upoznavanja (broj mobitela, e-mail, društvene mreže),
  • domaći Buddy student bi trebao biti u mogućnosti, na zahtjev dolaznog studenta, pružiti podršku najmanje 15 minuta tjedno (na temelju međusobnog dogovora prikladnog vremena) u obliku zajedničkog sastanka,
  • tijekom cijelog boravka u Hrvatskoj, domaći Buddy student bi trebao voditi gosta na barem jedan društveni događaj (zabava, posjet nekoj znamenitosti, izlet, i dr.).

ŠTO TI MOŽEŠ DOBITI OD STUDENT BUDDY PROGRAMA?

Uključivanjem u studentski Buddy program možeš upoznati nove ljude, družiti se s ljudima drugih kultura i običaja, poboljšati znanje engleskog ili nekog drugog jezika (ili čak naučiti neki novi strani jezik), upoznati druge s vlastitim običajima i načinom života, te se družiti i zabavljati nakon studentskih obveza. Na kraju, za svoje sudjelovanje ćeš dobiti potvrdu (certifikat) o sudjelovanju u ovom programu i malu nagradu kao zahvalu od Veleučilišta Baltazar.

Ako ti išta od ovoga zvuči zanimljivo prava si osoba za Student Buddy-a. Sada još samo moraš ispuniti online upitnik na https://forms.gle/iEa45CNLaSHUFNVT6 i avantura može započeti. Što se prije prijaviš, prije ćeš imati priliku proširiti svoje vidike

„Collect moments, not things“

Ovo je vaša prilika da pomognete nekom drugom da stekne pozitivno iskustvo sa studiranja i boravka u Hrvatskoj.

Ukoliko imaš dodatna pitanja o Student Buddy programu javi se na kdololabus@bak.hr, ldomsic@bak.hr  ili u Odjel za međunarodnu suradnju i mobilnost.

Na kraju svakog semestra od sudionika (domaćeg Buddya i dolaznog studenta) se traži da evaluiraju svoje iskustvo putem elektroničke ankete kako bi odgovornim osobama dali povratne informacije o poboljšanjima za sljedeću akademsku godinu.

Pristupačnost