19/06/2024

Međunarodna ljetna škola u organizaciji Veleučilišta Baltazar

Veleučilište Baltazar Zaprešić već treću godinu zaredom u Biogradu na Moru organizira međunarodnu ljetnu školu pod nazivom “21st century leaders” koja se održava od 17. do 21. lipnja 2024. godine.

Na ovogodišnjem izdanju sudjeluje 36 studenata ekonomije, menadžmenta i srodnih struka iz 🇲🇨 Poljske, 🇸🇰 Slovačke, 🇸🇮 Slovenije, 🇨🇿 Češke, 🇱🇹 Litve i 🇵🇹 Portugala.

Ljetna škola održava se u sklopu Erasmus+ programa kao kombinirani intenzivan program koji su novina u novom projektom razdoblju Europske Komisije 21/27. Kombinirani intenzivni programi su kratki i intenzivni te koriste inovativne načine učenja i podučavanja uključujući i korištenje virtualnog dijela. Na taj način studentima se omogućuje primjena stečenog znanja kroz zajedničko rješavanje posebno dizajniranih izazova i problema prilikom fizičkog dijela mobilnosti.

Okosnica ovogodišnje Ljetne škole odnosi se na neke od ciljeva održivog razvoja kao što su Dobro zdravlje i dobrobit (SDG 3), Kvalitetno obrazovanje (SDG 4), Ravnopravnost spolova (SDG 5), Dostojanstven rad i ekonomski rast (SDG 8 ), Održivi gradovi i zajednice (SDG 11), Odgovorna potrošnja i proizvodnja (SDG 12), Klimatsko djelovanje (SDG 13), Partnerstva za ciljeve (SDG 17).

Tema održivog razvoja sve je prisutnija, a zbog nepoželjnih klimatskih promjena i onečišćenja okoliša, u posljednje vrijeme postala je neizbježna. Zbog nedostatka sadržaja o SDG ciljevima mladi u Europi nisu dovoljno upoznati s temom održivog razvoja te se ti pojmovi u javnom prostoru često koriste bez razumijevanja i/ili se interpretiraju na pogrešan način, a kako bi to izbjegli, studentima želimo pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za učenje, razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Za studente smo također isplanirali i širok raspon aktivnosti i događaja kako bismo im pomogli da što bolje iskoriste svoje vrijeme u Hrvatskoj. Od akademskih predavanja i radionica do društvenih događanja i klubova, vjerujemo da će svatko pronaći ponešto za sebe.