18/10/2023

Studenti Menadžmenta u kulturi i kulturom turizmu pričama oživljavaju svoj grad!

Panel “Pričom oživi svoj grad!” na Festivalu kulture i komunikacija, organiziran od strane studenata Menadžmenta u kulturi i kulturnom turizmu: Katje Ebenberger, Elene Šimunić, Lovre Pavlina i Petre Prša, istraživao je važnost storytellinga u turizmu. Panelistice, Iva Silla (Kazivačica) i Dijana Zorić(StoryLAb), podijelile su svoje iskustvo kao uspješne poduzetnice u kreativnom turizmu.

Uvodni razgovor dotakao se suštine storytellinga u turizmu, naglašavajući da on pruža jedinstveno iskustvo i povezuje turiste s destinacijom. Panel je istaknuo kako biti dobar (i uspješan) storyteller te kako prepoznati i realizirati priče koje obogaćuju turističku ponudu.

Rasprava se usmjerila prema financiranju projekata, izazovima i suradnji s lokalnom zajednicom. Panelistice su istakle važnost strasti i edukacije te naveli primjere uspješnih projekata poput Secret Zagreba i StoryLaba.

Zaključak panela naglasio je da je storytelling ključan alat za brendiranje turističkih destinacija. Unatoč izazovima, panel je potvrdio da je kreativni turizam temeljen na kvaliteti i individualnom doživljaju ključan za privlačenje novih generacija turista.

Josipa Šiklić, vlasnica Purgerice, lokalna pripovjedačica-vodičica u Zagrebu, slobodna prevoditeljica i osoba na događanjima zadužena za osmijeh, nažalost, nije mogla sudjelovati na našem panelu. Ipak, odlučila je darovati našim studentima Menadžmenta u kulturi besplatnu storytelling turu, i to u savršeno vrijeme. U ponedjeljak, 16.10., kada se bablje ljeto povuklo, a jesen zavladala Zagrebom, kontesa Nera provela nas je Gornjim gradom, oživljavajući legende o Griču, priče o vještičjem progonu, ljubavnim skandalima, tajnim tunelima i mnogim drugim zanimljivim pričama. Naravno, nije izostalo ni uživanje u medenjacima Barice Cindek. Veliko hvala Josipi iz Purgerica – Your Guide to Zagreb na nezaboravnoj večeri!